Najlepszy rosół

Chyba nie jest tajemnicą, że w większości polskich domów w niedzielę na obiad serwuje się rosół jako pierwsze danie. Ciężko określić dlaczego tak się dzieje, dlatego trzeba to po prostu zaakceptować. Każdy z nas ma swój ulubiony sposób gotowania i przede wszystkim przyprawiania przygotowywanego rosołu. Nie mniej jednak zasady gotowania są dla wszystkich takie same.

Jak dobrze przyprawić rosół?

przyprawy do rosołuDobry rosół musi gotować się co najmniej kilka godzin. Potrzeba do tego wielu składników i przede wszystkim wiedzy, kiedy który z nich dodać do wywaru. Oczywiście nie zawsze mamy czas, by gotować rosół bez żadnych przyspieszaczy gotowania i polepszaczy smaku. Nie mniej jednak wszystkie przyprawy do rosołu maja swój wyjątkowy aromat i smak. Jeśli chcemy ograniczyć dodawanie tak zwanej chemii do gotowanego rosołu, musimy dodawać minimum sztucznych przypraw. Jest jednak kilka elementów, z których nie warto rezygnować. Na ich czele stoi kostka rosołowa. To nic innego, jak zbity w kostkę mix przypraw i aromatów, które po wrzuceniu do wrzątku rozpuszczają się i dzięki temu znacznie skracają czas gotowania wywaru. Ważne, by nie przesadzać z ilością przypraw i dodatków podczas gotowania rosołu, ponieważ bardzo łatwo jest przesadzić i zepsuć smak rosołu. Jeśli nie mamy doświadczenia w gotowaniu, warto podszkolić się pod okiem mamy lub babci, bo ta z pewnością robi perfekcyjny rosół, którego smak pamiętamy z dzieciństwa.

Rosół najlepiej gotować w dużym garnku, by pomieścić wszystkie dodatki. Warto to robić na tak zwanym wolnym ogniu, ponieważ wtedy rosół staje się aromatyczny, a jego zapach niesie się w całym domu. Dobrze przygotowany rosół można spokojnie przechowywać w lodówce przez kilka dni i z każdym kolejnym dniem przechowywany rosół będzie miał lepszy smak.